Fanfare

Een goede vriend van me is beleidsmedewerker in een kleine gemeente in het Groene Hart. Onlangs vertelde hij dat daar met pijn in het hart was besloten de dorpsfanfare niet langer te subsidiëren. ‘Onder welke bezuinigingen gaat Leiden eigenlijk gebukt?’ vroeg hij mij. Omdat me zo snel niets te binnen schoot, somde ik in plaats van een lijstje met pijnpunten dus maar enkele van de miljoeneninvesteringen op die de gemeente gaat doen of zelfs al doet: een gloednieuw popcentrum, een uitgestrekt Singelpark en twee niet onomstreden ondergrondse parkeergarages, samen goed voor zo’n 100 miljoen euro. Mijn vriend staarde me sprakeloos aan.

Sowieso wordt de hand in onze stad nu niet bepaald op de knip gehouden. Neem de zo geplaagde culturele sector: het Rijksmuseum van Oudheden kocht eind november voor twee ton een 2500 jaar oud portretbeeld aan, Museum de Lakenhal haalde 60.000 euro op en legt zelf eenzelfde bedrag bij voor de restauratie van een drieluik van Cornelis Engebrechtsz., en Naturalis is momenteel druk aan het crowdfunden om het geraamte van een heuse T-Rex aan de collectie toe te kunnen voegen. Daarbij staat er voor beide laatste musea de komende jaren ook nog eens een drastische uitbreiding op de rol.

Hoe verstandig deze uitgaven zijn? Wie het weet, mag het zeggen. De twee parkeergarages, die door tegenstanders op voorhand al de blunderbunkers zijn gedoopt, lijken gezien de leegstand in de huidige garages nogal overbodig. Maar als ze dusdanig laagdrempelig, ruim en goed bereikbaar zijn dat ze extra bezoekers naar Leiden weten te trekken, zou het ook zomaar een investering kunnen zijn die zich misschien niet direct, maar wel indirect en op termijn terugbetaalt. Wordt het een treurmars of een hoempapa? Het heeft iets weg van een kansspel. Met wel heel erg dure loten.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s