Onzelfzuchtig

Hoewel Winston Churchill ooit anders beweerde, is politiek een spel waarin de spelers zich lang niet altijd laten leiden door het algemeen belang. Ook partij- en soms zelfs eigenbelang spelen niet zelden een rol, en dat is in Leiden niet anders. Het ‘Verkiezingsfestival’ van maart toonde dat maar weer eens aan: een raadslid dat naar zijn zin te laag op de lijst was geplaatst schreeuwde moord en brand en kreeg zijn zin. Een collega die na de verkiezingen geen zin had in zijn nieuwe portefeuille stapte mokkend op. En een liberale lijsttrekker die last had van lonkend pluche lichtte zijn eigen wethouder pootje om zelf plaats te nemen in het nieuwe college.

Dat nieuwe college was heel snel gevormd, al pakte het wat anders uit dan ik gehoopt had. Grote winnaar D66 nam in de formatie het roer in handen en draaide het naar links. Normaal gesproken zou ik een dergelijke koerswijziging van harte toejuichen, maar in dit geval had ik veel liever gezien dat het stabiele en succesvolle college van de afgelopen vier jaar was blijven zitten. In plaats daarvan ruimde het CDA nu het veld, ten faveure van de PvdA – nota bene een van de grootste verliezers van 19 maart.

Hoewel ik verwacht dat cultuur bij Robert Strijk in goede handen zal zijn, had Jan-Jaap de Haan zijn prima werk van mij mogen voortzetten. De ploeg van 2010-2014 kenmerkte zich door steeds het stadsbelang voorop te stellen, en dat gold zeker voor CDA’er De Haan. Zijn onzelfzuchtige reactie op de nieuwe club gaf daar nog maar eens overtuigend blijk van: ‘Ik weet dat m’n opvolgers @RobertStrijk en @MarleenDamen hart voor cultuur en werkgelegenheid hebben. En ’t beleid wordt voortgezet. Fijn,’ twitterde hij. Behalve het nieuwe college wens ik ook deze voormalige wethouder de komende vier jaar heel veel succes toe!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s