Een warenhuis

Onlangs berichtte Unity over een inbraakpoging aan de Breestraat. Bij ‘een warenhuis’. Waarom is me niet helemaal duidelijk, maar het was blijkbaar niet de opzet dat u en ik meteen zouden begrijpen welk warenhuis met ‘een warenhuis aan de Breestraat’ bedoeld werd. Hoewel de Breestraat natuurlijk talloze warenhuizen telt (duh!), vermoed ik dat het om Vroom & Dreesmann gaat. Of nee, laat ik de naam van dit warenhuis niet voluit schrijven – stel je voor, zeg… Maar ik dénk dus dat het V&D moet zijn geweest.

Twee weken geleden heropende dit warenhuis aan de Breestraat na een ingrijpende verbouwing zijn deuren. Dat klinkt mooi, maar klopt niet helemaal, want tijdens de verbouwing was het warenhuis gewoon geopend. In mijn column ‘werk aan de winkel’ vertelde ik u in januari al dat ik nagenoeg wekelijks herrie, gruis en puin trotseerde om even te kijken hoe de werkzaamheden vorderden. Langzaam maar zeker zag ik het er – binnen en buiten – steeds mooier worden. En nu is het af en loopt Leiden voorop, met een hypermodern en stijlvol warenhuis, dat elke werkdag tot 21.00 uur geopend is.

Van de horloges beneden tot La Place op de eindelijk ook per roltrap bereikbare vierde verdieping: het ziet er allemaal prachtig uit. Tijdens de renovatie werden functionaliteit en comfort (een gezonde dosis daglicht bijvoorbeeld) gecombineerd met het in oude luister herstellen van historische details. Zoals het bijna tachtig jaar oude glas-in-lood in het trappenhuis, met teksten waarvan ik er in februari bij wijze van quizvraag eentje citeerde in mijn column: ‘Wie goede waar verkoopt, die dient den gragen klant, maar steunt de voortbrengst ook en steunt zoo’t gansche land.’ Het antwoord op deze quizvraag, dat u nog altijd van mij tegoed had, luidt dus: in een warenhuis aan de Breestraat.

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s