Rare druiven

Hoe doet u dat nou: aan niet-Leidenaars uitleggen wat Leidens Ontzet is? Mij lukt het niet. Zelfs als ik denk in de buurt te komen, knikt mijn niet-Leidse gesprekspartner op z’n best begrijpend, om mijn verhaal vervolgens samen te vatten met ‘Juist, een soort carnaval dus.’ Nee, dreuzel! Je kunt Leidens Ontzet met alles vergelijken, maar níét met carnaval! Carnaval heeft net zo weinig met 3 oktober te maken als een zachte g met een rollende r. Met carnaval slapen Lim- en Brabo’s hun roes uit, terwijl Leidenaars na een nacht doorhalen om zeven uur ’s ochtends met een kater – dat dan weer wel – op het Stadhuisplein plichtsgetrouw hun liedjes staan te zingen. Weer of geen weer. En een uur later, in het Van der Werfpark, zingen ze nog meer liedjes.

Natuurlijk, het ís ook best een raar feest, en rare druiven als we zijn, zijn we voer voor antropologen. Die hebben zich dan ook meer dan eens op Leidens Ontzet gestort. Tot de dood erop volgde zelfs: de Canadees David S. Moyer wist de tradities rond hutspot, haring en wittebrood nog wel te verklaren, maar blies zijn laatste adem uit voor hij de prangende vraag waarom paling tijdens ons feest der feesten zo populair is kon beantwoorden. ‘Waarom paling?’ luidde dit jaar daarom de titel van de historische 3 oktoberlezing van Els Jacobs. Maar ook zij moest haar gehoor het antwoord helaas
schuldig blijven.

Zoals eskimo’s tig woorden voor sneeuw schijnen te hebben, hebben wij een naam voor een bootje waarmee je op paling vist: de peurbak. Leiden was ooit een stad van peueraars. Dat deze palingvissers op 3 oktober met hun gerookte waar liepen te leuren, ligt nogal voor de hand. Daarom paling, denk ik dan. Waar ik op mijn beurt veel benieuwder naar ben: waarom hoorden druiven tot voor kort bij 3 oktober en waar zijn ze gebleven?

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s