Pareltje

Weet u het nog? Na zijn auditie in januari 2013 tipte ik de wiskundige Jan Beuving hier als winnaar van het Leids Cabaret Festival. Hij schopte het tot de finale, viel niet in de prijzen, maar zou later dat jaar wel de prestigieuze Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht slepen. Twee weken geleden was Beuving terug in Leiden. In Museum Boerhaave zag ik hem samen met natuurkundige Daan van Eijk in de voorstelling ‘Reken maar nergens op’. De twee overtuigden met virtuoos bètacabaret, waarin wiskunde, natuurkunde en wetenschapsfilosofie centraal staan. Beuvings rake en vormvaste liedteksten imponeerden opnieuw.

Wat is dat toch met briljante tekstschrijvers? Drs. P is van huis uit econoom en Kees Torn zette na negen programma’s een puntkomma achter zijn theatercarrière om zich op de exacte wetenschap te storten. Beheerst de wetenschap de culturele sector? Je zou het bijna gaan denken, want op dezelfde avond dat ik Beuving en Van Eijk zag schitteren, las ik ook dat nota bene de Leidse sterrenkundige Vincent Icke heeft aangetoond dat het glimmertje dat ‘Het meisje met de parel’ op het wereldberoemde schilderij van Vermeer in haar oor draagt, helemaal geen parel kan zijn. Hoe? Iets met brekingsindices, maar ik zal u en mezelf de details besparen.

Het kan dus bijna geen toeval zijn dat de audities voor het Leids Cabaret Festival in januari 2015 niet in Scheltema, maar in de voormalige technische ambachtsschool aan de Haagweg worden gehouden. In datzelfde 2015 keert Kees Torn (net als Harrie Jekkers trouwens) terug in het theater en bereikt de onsterfelijke Drs. P de leeftijd van 96 jaar. 96… laat dat nou een overvloedig, onaanraakbaar achthoeksgetal zijn! Mij zegt dat weinig, maar als Jan Beuving er een tekst over zou schrijven, zou dat ongetwijfeld weer een pareltje zijn.

1 reactie

Opgeslagen onder Column

Een Reactie op “Pareltje

  1. Mooi geschreven :) Jammer nog steeds dat Drs. P fout geciteerd is bij de groenteboer in de Doezastraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s