Get a life!

Ik wist niet wat ik las: in het LUMC stonden transplantaties wekenlang op een laag pitje omdat chirurgen van het ziekenhuis niet met elkaar door één deur konden. Zeker als het om de volksgezondheid gaat zouden ego’s best wat minder groot mogen zijn en zou het doel de middelen moeten heiligen, toch? Hetzelfde geldt voor de registratie van AED’s. Voor wat? Ik leg het uit.

Een AED is een automatische externe defibrillator, een als het op overlevingskansen aankomt essentieel apparaat bij reanimatie. ‘Een AED, daar red je levens mee’ was de zin die mijn BHV-trainer ons tot vervelens toe tussen de oren probeerde te pompen. Maar waar vind je zo’n defibridinges als de tijd dringt? Leidenaar Colin van Gestel-Messiaen pleit ervoor dat alle AED-bezitters én Leidenaren met reanimatie-skills zich aanmelden bij Hartveilig Wonen. En ja, dat kán Leidse levens redden.

Het lijkt ook zo logisch: één centraal registratiesysteem en één app die je in Leiden, maar ook wereldwijd naar de dichtstbijzijnde AED gidst. Nou, was het maar zo’n feest. Het Rode Kruis heeft een systeem dat gelinkt is aan de mondiale database van AED4.eu. Maar de internationale app, Staying Alive, geeft – in tegenstelling tot de trouwens uitstekende reanimatie-app van het Rode Kruis – in Leiden geen enkel resultaat. Daarnaast zijn er nog de apps van Hartveilig Wonen en HartslagNu, die ook maar tot op zekere hoogte samenwerken. Zoals de artsen in het LUMC over hun eigen schaduw heen zouden moeten stappen (get a life!), zouden ook deze verschillende organisaties de hun bekende AED-locaties met elkaar moeten delen. Tot die tijd zou ik de Leidse ondernemers die een AED hebben hangen willen oproepen dat ding niet alleen te onderhouden, maar ook op alle mogelijke plekken aan te melden. Red mee en communiceer je AED!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s