Leiden Culinair

Een paar jaar geleden – ik had wel trek in spareribs, maar geen zin in vieze vingers en gedoe – voorspelde ik dat de tijd ooit rijp zou zijn voor spareribfilet. Ik werd door mijn disgenoten recht in mijn gezicht uitgelachen. Maar inmiddels is de schepping dan toch voltooid: tijdens de laatste editie van Leiden Culinair stonden er bij In den Doofpot – dit jaar de winnaar van het festival – spareribs zonder bot op het menu. Ik heb ze niet geproefd, maar ze zullen vast lekker zijn geweest.

Leiden is namelijk een prima stad voor ‘ribsters’, om de liefhebbers van spareribs maar eens een hippe geuzennaam te geven. De spareribs van Keurslagerij Ed Nozeman in de Van ’t Hoffstraat werden al eerder verkozen tot de beste van het land, en vorige week werd slager Simon van Schaik aan de Lage Rijndijk de winnaar van de landelijke Spareribs Trophy. Zijn gelauwerde spareribs zullen daarom morgen worden geserveerd op het Binnenhof, tijdens de traditionele barbecue waarmee het parlementaire jaar wordt afgesloten en politiek Den Haag het zomerreces in gaat.

Iets meer dan een jaar geleden somde ik op deze plek mijn favoriete Leidse horecagelegenheden op. Van dit persoonlijke Leiden Culinair-lijstje is nauwelijks 400 dagen later jammer genoeg niet zo gek veel meer over. Dok 2, toen mijn favoriete lunchterras, is verdwenen, Bar & Bas (voorheen Lundi) sloot vorige maand zijn deuren aan de Turfmarkt en ook Bennies, destijds nog mijn vaste sparerib-adresje, bestaat intussen niet meer. Terrassen zijn er volop in de stad, eigenaar Bas van Bakel van Bar & Bas opent vroeg of laat ongetwijfeld iets nieuws, maar naar de lekkerste spareribs van Leiden ben ik nog altijd op zoek. Voorlopig voert Eigenwijs op de Hoge Rijndijk mijn lijstje aan, maar wie rib-tips heeft, mag zich altijd melden!

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s