Alles behalve auto’s

Eerder dit jaar luidde de gemeente de noodklok over de verschraling van het Leidse medialandschap. Websites als Leidsch.nu en Leiden.nu gingen op zwart, de uitgever van deze krant trok de stekker uit HET op Zondag en Dichtbij, en het Leids Nieuwsblad verschijnt intussen ook nog maar één keer per week. In de notitie Lokaal Medialandschap Leiden geven de beleidsmakers aan veel waarde te hechten aan een pluriforme, onafhankelijke nieuwsvoorziening en schetsen zij in verschillende scenario’s de toekomst van het Leidse medialandschap.

De ontwikkeling aan de markt overlaten is zo’n scenario, waarin die verschraling zeker geen halt wordt toeroepen. Subsidies doen dat misschien wel, maar daarmee verliezen die media hun onafhankelijkheid. Een derde scenario lijkt me dan ook veel interessanter: als gemeente meer advertenties inkopen. In het verlengde daarvan zou ik hier een korte maar krachtige oproep willen doen aan alle Leidse ondernemers die de lokale media een warm hart toedragen: ADVERTEER!

Dat daarbij met minimale middelen een maximaal resultaat kan worden geboekt, bewijzen de creatieve advertenties van spuiterij Ton de Rooij in het Leids Nieuwsblad. Ton spuit alles behalve auto’s, laat hij wekelijks in een eerste minuscule advertentie weten. De domeinnaam spuitallesbehalveautos.nl zegt wat dat betreft genoeg. Blader je verder, dan kom je een tweede mini-advertentie tegen: ‘…dus ook barkrukken’. Of, een week later: ‘…dus ook trapleuningen’. Ik kijk er elke donderdag weer naar uit als ik ‘die andere’ Leidse huis-aan-huiskrant van de mat pluk: wat spuit Ton nu weer wél? Kijk, zo simpel kan het dus zijn: aandacht voor de adverteerder, inkomsten voor de krant. En daarom herhaal ik mijn oproep: ADVERTEER! En dan bij voorkeur in het Witte Weekblad natuurlijk…

Advertentie

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s